We love winter in Shanghai!
Door: marlijnH
Blijf op de hoogte en volg Marlijn
28 Januari 2011 | China, Shanghai
Ni Hao!
Het werd weer tijd voor een update vanuit het mooie Shanghai dacht ik zo!
Afgelopen maand was dan eindelijk de dag aangebroken dat ik volwassen zou worden, of ik dat ook echt ben… dat is nog de vraag. Maar dat ik kan zeggen dat ik nu 21 ben (voor chinezen zelfs 22!) vind ik toch wel weer leuk:).
Eerlijk gezegd vond ik het een heel raar idee dat ik hier jarig zou zijn, zonder mijn familie om mij heen, maar dat is helemaal goed gekomen!
Ik was op mijn verjaardag nog vrij, want Lonneke en Michael waren nog in Nederland. Toen ik in de ochtend wakker werd, stond er een tas met cadeautjes klaar van mensen uit Nederland. Superlief! En zo’n leuke verrassing om van iedereen toch nog cadeautjes te krijgen! Na mijn gezellige verjaardagsontbijtje in mijn eentje ben ik op pad gegaan naar Nanjing Lu. Daar ben ik lekker alle winkeltjes gaan afstruinen en op People Square heb ik bij Starbucks een heerlijke chocolademelk gekocht en ben lekker door People’s Park gaan lopen.
Het was zo apart, in zo’n parkje te lopen, alle mooie gebouwen eromheen. Echt genieten! Toen werd ik aangesproken door 3 chineesjes, ik moest een foto van hun maken en ze wilde met mij op de foto, want mijn haar… nou dat hadden ze nog nooit gezien zeiden ze! Haha!
Ik heb een tijdje met hun staan praten en een van de meisjes vroeg hoe oud ik was… Oja, vandaag 21, zei ik blij! En ze begonnen te springen en mij te omhelzen.. helemaal blij! Stond ik daar, als reuze-blonde tussen 3 over-enthousiaste chineesjes op mijn verjaardag in Shanghai. Tja, dat was wel weer even een momentje waarin ik besefte dat ik echt in mijn eentje naar Shanghai ben gegaan en dat ik zo blij ben met mijn leventje hier!
Daarna ben ik nog een stukje met die mensen mee gelopen want ze gingen ergens thee drinken, en ben ik zelf weer naar huis gegaan. Daar heb ik rode wijn zitten drinken met Rozsa, Jop en zijn vader… en vervolgens in de taxi gesprongen naar dr.Wine.
Dr.Wine is een heel gezellig, modern restaurantje/barretje in Shanghai waar je lekkere wijn kunt drinken en waar ze ook oooverheerlijke pizza’s hebben! Een goed restaurantje om gezellig met de meiden mijn verjaardag te vieren =). We hebben erg gelachen en aan het eind van de avond kreeg ik nog cadeautjes. 1 cadeau was toch wel heeeel speciaal.. Een USB Stick!
Toen ik thuiskwam opende ik de USB Stick, en zag daar 46 filmpjes op staan!
Dit was toch wel het allermooiste cadeau wat ik ooit heb gekregen!! Ik ging van huilen, naar keihard lachen, naar huilen, naar nog harder lachen! Het was echt geweldig om al jullie lieve en grappige filmpjes te zien!! Het doet je dan zo goed dat er zoooo veel mensen op die filmpjes staan en allemaal leuke dingen zeggen!
Daar wil ik jullie allemaal voor bedanken!! Ik heb echt een TOP verjaardag gehad!!
De afgelopen maand heb ik mijn geniet-factor maar weer in de 2e versnelling gegooid en ben veel gaan stappen, vaak naar M1NT geweest en lekker uiteten met vrienden en vriendinnen!
Ik ben 2 keer naar Qipu Lu geweest, een immens grote shopping mall, een gekkenhuis! Dit is
Dit is de plek waar alle chinezen shoppen, dus het is allemaal nog goedkoper dan de fake market of andere shopping malls. Maar dat betekend ook dat het mega druk is, een chaos! Je loopt in een soort kudde van chinezen te shoppen. Op de Qipu lu waren we zo lang bezig met onderhandelen en zoeken tussen alle zooi, dat ik heel nodig naar de wc moest. Een chinees bracht ons, na een wilde toch tussen duwende en schreeuwende chinezen, naar de toiletten. Eenmaal daar was het al zo’n chaos, overal vrouwen en ze waren zich allemaal aan het omkleden voor de deur. En een STANK, je wilt het niet weten! Maarja, als je moet dan moet je, dus ik besloot toch maar een kijkje te nemen. En eigenlijk… had ik moeten filmen wat ik toen heb gezien! Er waren links en rechts 2 hele lange goten, met allemaal shotjes er overheen van zo’n 50 cm hoog. Aan de voorkant, waar normaal een deur zit, zat niks…. En al die vrouwen zaten gehurkt boven die goot hun behoefte te doen, en ondertussen de kletsen en te schreeuwen (=voor ons schreeuwen, voor chinezen praten). Ik ben daar snel weer weggelopen, want dat is toch echt geen optie ! Inmiddels ben ik wel gewend aan een ‘hurk-wc’, maar gezellig met zoveel vrouwen tegelijk gehurkt zitten, dat zag ik niet zo zitten.
Na nog een half uur rond gelopen te hebben in Qipu lu, besloot ik het toch maar te gaan proberen. Ik ben net zo lang in die rij blijven wachten tot het aller achterste hokje vrij was. Maar toen ik eenmaal mijn broek naar beneden had gedaan, stonden er 2 vrouwen nog geen meter naast me, gewoon te kijken!! Dus ik riep en gebaarde dat ze weg moesten gaan, boos. Maar dat snapten ze natuurlijk niet, en er kwamen er nog meer kijken wat er aan de hand was.. Nee, dit is niks voor mij…. Dan maar ophouden!! Wat een ervaring was dat ook weer, het blijven echt aparte mensen, die chinezen!!
Zoals jullie misschien al hadden gehoord, is het koud in Shanghai. De kou buiten valt wel mee, het is zo rond de 2 graden. Het nadeel is dat de appartementen hier geen verwarming hebben, en de airco’s kunnen het niet aan! Het is dus ook in mijn huisje, zo rond de 5 graden! Als we thuiskomen na een dag werken, komt er gewoon damp uit je mond door de kou in huis. We lopen in huis allemaal met elektrische kruiken en dekentjes, en eigenlijk went het wel. In het begin vond ik het vreselijk, ik had het idee dat ik dit nooit ging volhouden.. trillend en met een jas en handschoenen op de bank zitten, trillend in bed liggen.. maar eigenlijk wen je aan de temperatuur en voelt het minder raar als je thuis komt in een huis die dezelfde temperatuur heeft als de buitentemperatuur. Op SmartShanghai, een website waar alle clubs/bars/restaurants/weetjes/tips/adressen in Shanghai te vinden zijn… vond ik een artikel geschreven door een man de in Shanghai woont. Ik kon me daar wel erg in vinden, en heb er ook erg om moeten lachen! Een stukje uit het artikel is ;
“Yeah, we know you apartment is cold! Mine is too! Don't tell me about it! We're all dealing with the same shit. We all have the same heater. It's a piece of shit. It produces 10% heat and 90% AIDS. Yeah, we all have that one. What the hell is it? I don't know. Everyone has that one. It's not so good at heating anything but yeah, it's super efficient blowing a bunch of disease on everything”.
En zelfs na 5 maanden in Shanghai te hebben gewoond, maak je nog steeds de meest bizarre, en grappige dingen mee! Zo zat ik met Michelle in de taxi, en de taxichauffeur had zijn raampje open staan. Ik besloot te vragen of hij zijn raampje dicht wilde doen, maar meteen toen ik de aandacht van de taxi chauffeur had, kreeg ik spijt. Marlijn… wat ga je doen. Dit lukt niet. En jahoor, het rechter raampje ging ook open… Nee, DICHT chivu, DICHT! Toen dacht hij dat we naar rechts wilden, HUP de andere baan op, bijna de verkeerde afslag genomen.. Nee, je raampje dicht!! Weer gebaren, op het raampje wijzen, de taxi chauffeur kijken wat er mis was met het rechter raampje. En nog steeds waaide de wind heerlijk naar binnen door het linker raam dat open stond en waren we alweer 5 bijna-dood-ervaringen rijker. . En ineens snapte hij het!!!! Hij begint keihard te lachen… en weetje wat hij zei??
Ohhhh… Just close the window !!??
Ook wij beginnen keihard te lachen…. Zeg dan meteen dat je engels kan praten meneer de taxi chauffeur! !
Vandaag vertrekt ook Rozsa naar Nederland, en dat betekend dat ik vanaf nu nog alleen in mijn appartementje woon! Aanstaande zondag verhuis ik naar het appartement van Hester, om daar mijn laatste weekje te wonen. Komende week is het Spring Festival in China, Chinees Nieuwjaar, en zal de stad veranderen in een chaos! De keren dat ik hier vuurwerk heb gehoord, was het al zo hard! Dus de komende week zal de stad wel veranderen in een soort Bagdad vrees ik.
Dan is het alweer tijd om de laatste dingen te kopen, in orde te maken, af te ronden en te bezoeken… zodat ik met een goed gevoel terug naar Nederland kan en zeker weet dat ik alles eruit heb gehaald tijdens mijn 5 geweldige maanden in Shanghai.
Zai Jian!!
Marlijn aka
Het werd weer tijd voor een update vanuit het mooie Shanghai dacht ik zo!
Toen ik thuiskwam opende ik de USB Stick, en zag daar 46 filmpjes op staan!
Ohhhh… Just close the window !!??
Zai Jian!!
Marlijn aka
28 Januari 2011 - 06:38
Marlijn :
aka
28 Januari 2011 - 11:58
Michelle:
jaaa 'just close the window' hahaha dat was me wat he!
weer 'n topverhaaltje marlijneke! ik mis Shanghai nu al.. :( tis hier zooo saai! ben nu op school en heb over half uurtje eindpresentatie, ben benieuwd..!!
Dikke kus uit het oersaaaaaaie Holland -
28 Januari 2011 - 16:53
Ingeborg:
haha, lijk wel vaste fan je.
Echt weer super leuk jouw verslag.
Maar jeetje, wat gaat de tijd toch snel. Je komt alweer bijna terug! Ik hoop dat we dit weer gaan vieren met de buurtjes e/o familie. Zie je snel en geniet nog van je laatste uurtjes/dagen daar.
Ingeborg